Un regizor român din Arad a adaptat vremurilor moderne piesa „O scrisoare pierdută”, de Ion Luca Caragiale, şi a montat-o, cu ajutorul unor actori maghiari, în oraşul Békéscsaba din Ungaria. Sursa: TEATRUL JÓKAISursa: Alex Negru
1 /.
Spectacolul „O scrisoare pierdută“, de Ion Luca Ca ragiale, a trecut graniţa în Ungaria, unde a fost pus în scenă la Teatrul „Jókai“ din Békéscsaba. Regizorul român Laurian Oniga îl aduce pe Caragiale în prezent, în era calculatoarelor şi a messengerului.
Astfel, „scrisoarea pierdută“ devine un e-mail interceptat de hackeri, ziarele se citesc pe laptop, iar dialogul cu Cetăţeanul Turmentat se desfăşoară prin intermediul videochatului.
SUMARUL ARTICOLULUI Un e-mail pierdut. La teatru, cu ungurul CaţavencuOniga: „Actorii au fost foarte interesaţi de text”
Scenograf englez
Realizat de un scenograf britanic, Howard Lloyd, decorul rămâne neschimbat pe parcursul celor două acte ale piesei. Acţiunea are loc într-un birou masiv, cu pereţii plini de cărţi, deasupra cărora se află reproduceri cu scene biblice.
„Am lucrat, prima dată, un text românesc, cu un regizor român. A fost o experienţă fantastică. Nu ştiam prea multe despre Caragiale, aşa că a fost important să-mi adun informaţii de background, inclusiv din discuţiile cu regizorul. Îmi place felul în care a scris Caragiale. Piesa e minunată. Regizorul a avut o viziune foarte inteligentă“, spune scenograful englez Howard Lloyd.
Zoe Trahanache a devenit, pe scena maghiară, Zizi şi este interpretată de actriţa Tarsoly Krisztina. „Mi s-a părut, la început, foarte simplu şi foarte citibil, abordabil. Apoi, când am început să lucrez, mi-am dat seama ce profund e, de fapt, şi ce mult contează limbajul piesei. Textul, mesajul lui, e valabil şi acum. O scrisoare poate fi un motiv de criză, când din om ies conflictele. Din cau