O instituţie de cultură unică în România, Muzeul Aviaţiei, are un viitor incert. În aceste zile se elaborează planul dezmembrării Muzeului. Instituţia s-a înfiinţat acum 20 de ani, iar din anul 2005 funcţionează în Str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4, Sector 2, ocupând o suprafaţă de peste 10 hectare.
Pe acest teren a funcţionat începând din anul 1915 aerodromul Pipera, unul dintre cele mai vechi din sud-estul Europei, iar până în prezent a fost utilizat permanent de Armata Română. Actualul Muzeu al Aviaţiei a acumulat un patrimoniu ce include peste 100 de aeronave civile şi militare, staţii de radiolocaţie, tunuri şi rachete antiaeriene, acestea fiind grupate în 34 de colecţii cu peste 10 000 de repere, iar alte exponate sunt în curs de catalogare. Printre cele mai valoroase obiecte din patrimoniu se află arhiva Henri Coandă, formată din 80 de colete, doar parţial cercetată.
Ideea dezmembrării Muzeului Aviaţiei pare să fi aparţinut unor responsabili din Primăria Sectorului 2. Pe site-ul Primăriei a fost publicată Hotărârea 44 / 2010 a Consiliului Local al Sectorului 2, prin care Consiliul Local cere Guvernului României “trecerea imobilului situat în str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4, Sector 2, din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti şi în administrarea Consiliului Local al Sectorului 2”.
Hotărârea 44 a Consiliului Local susţine că terenul obţinut de la MApN “va fi preluat în vederea sistematizării zonei, respectiv construirea de locuinţe colective prin programe ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe”. Primăria Sectorului 2 promite că, după construirea locuinţelor, 30 la sută dintre acestea vor fi alocate MApN, iar 10 la sută vor reveni Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Drept răspuns la zvonurile privind distrugerea Muzeul