Pensiile nu vor mai putea fi plătite în România pe termen mediu şi lung, iar suma totală care va trebui transferată de la bugetul de stat către pensii va urca de la 1,7 miliarde euro la 4,6 miliarde euro, deoarece actualul sistem nu este sustenabil şi trebuie revizuit, a declarat premierul Emil Boc, citat de Mediafax.
El a arătat, într-un discurs susţinut în Senat, că în aceste condiţii deficitul cheltuielilor cu pensiilor va urca de la 3,1% din PIB la 6% din PIB. "Pensiile parlamentarilor dispar, dar nu cred că acest lucru ne deranjează. Vremea privilegiilor a trecut, iar textul constituţional conform căruia toţi sunt egali în faţa legii trebuie aplicat şi în privinţa pensiilor", le-a spus Boc senatorilor.
Premierul a acuzat fostul guvern liberal că a "irosit" 3 miliarde de euro din Fondul de Dezvoltare pentru a acoperi deficitul bugetului de pensii, motiv pentru care România s-a împrumutat la FMI, potrivit NewsIn.
Boc a intervenit la tribuna Parlamentului pentru a-i răspunde senatorului PNL Dan Ruşanu, care a criticat faptul că Executivul Boc nu a ştiut să beneficieze de contextul economic "favorabil" creat de liberali. Premierul a acuzat guvernarea liberală că a "irosit" 3 miliarde de euro din Fondul de Dezvoltare pentru a acoperi acest deficit, fapt ce a dus la căutarea surselor alternative de finanţare, prin Acordul cu FMI şi CE.
"Dacă acei bani nu i-aţi fi dus să finanţaţi deficitul de 5%, iar astăzi România este pusă în dificultate datorită faptului că în 2008 aţi lăsat ţara cu un inexplicabil deficit de minus 5,2, şi aţi cheltuit acei bani care, dacă îi aveam în 2009, n-am fi fost nevoiţi să căutăm alte surse pentru a ne finanţa deficitul, deci n-am fi avut nevoie de un Acord cu CE şi FMI, dacă acei bani erau acolo şi erau utilizaţi pentru scopul lor iniţial", a spus Boc, în plenul Senatului.
Liberalul Varujan Vosganian, fost min