Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că România va înregistra anul viitor o creştere economică de 5,1%, cea mai mare din UE. Analistul Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată (GEA), crede că estimările FMI nu sunt realiste.
FMI şi-a revizuit în scădere previziunile privind creşterea economică a României pe anul în curs, potrivit raportului World Economic Outlook. Astfel, avansul economic estimat va fi de 0,8% anul acesta şi nu de 1,3%, cum se preconizase iniţial.
Totuşi, în 2011, economia românească va avea cel mai alert ritm de creştere, de 5,1%, potrivit FMI. Analistul economic Liviu Voinea a declarat pentru evz.ro că această apreciere nu este realistă şi că mult mai apropiat de realitate este un avans economic de 3,5%.
Însă pentru anul acesta, directorul GEA apreciază că economia românească nu va creşte, ci din contră, va înregistra o scădere de aproximativ 1%, în condiţiile în care există numeroase restricţii bugetare.
Critici de la cehi
De curând FMI a fost ţinta unor atacuri virulente, lansate de doi dintre viceguvernatorii băncii centrale a Cehiei. Aceştia au acuzat FMI de rea-credinţă şi de incompetenţă.
Întrebat dacă revizuirea previziunilor privind evoluţia economiei româneşti poate fi legată de unul dintre aspectele enumerate mai sus, Liviu Voinea ne-a răspuns că nu aceasta ar fi problema, ci modul în care FMI abordează problemele economice ale României.
„Schimbarea previziunilor nu reprezintă o problemă, deoarece condiţiile economice se schimbă. Problema este că abordarea Fondului este strict monetară. Chiar dacă am îndeplini toate condiţiile impuse prin acordul stand-by, aceasta nu ar conduce la creşterea economiei”, a declarat pentru evz.ro Liviu Voinea.
Pentru anul în curs, FMI a revizuit în urcare şi estimarea privind creşterea medie anual