Candidaţii independenţi pot participa la alegerile parlamentare parţiale, Curtea Constituţională respingând, în mod expres, orice limitare în acest sens din legea electorală. Sursa: LIBERTATEA
Decizia a fost luată după sesizarea depusă de Remus Cernea care nu s-a putut înscrie în cursa pentru postul de deputat din Colegiul 19, ca urmare a unei decizii a Biroului Electoral Municipal (BEM) care i-a respins candidatura pe motiv că nu reprezintă un partid parlamentar.
Concret, magistraţii s-au pronunţat pe un articol din legea uninominalului care dă dreptul să intre în competiţie după vacantarea unor posturi de senatori sau deputaţi „numai” partidelor care au depăşit pragul electoral.
Potrivit lui Remus Cernea, judecătorii Curţii au decis că prevederea este neconstituţională în măsura în care interzice candidatura unor independenţi.
După pronunţarea magistraţilor, Cernea a cerut reluarea competiţiei în Colegiul 19, dar este puţin probabil să se întâmple aşa, candidaturile depuse de Teo Trandafir (PDL) şi Liliana Mincă (PSD+PC) fiind singurele declarate definitive de BEM pe 11 aprilie.
Interdicţie pentru partidele neparlamentare
În urmă cu câteva luni, magistraţii constituţionalişti declaraseră că interdicţia din acelaşi articol corespunde Legii fundamentale în măsura în care nu permite candidaturi din partea partidelor care nu au depăşit pragul electoral.
Contestaţia fusese depusă tot de Remus Cernea, căruia i se interzisese candidatura în Colegiul 1 din Capitală, din partea Partidului Verde.
„Nu există nicio contradicţie între cele două hotărâri, partidele neparlamentare nu pot depune candidaţi, dar independenţii pot să participe”, susţine autorul celor două contestaţii.
Explicaţia diferenţei de tratament stă în faptul că, pentru a intra în parlament, în alegerile gene