Pe rolul Curţii de Apel Bucureşti va avea loc un proces interesant pentru dreptul intern şi internaţional, ce ar putea determina pe termen mediu apariţia voinţei de a genera schimbări privind imunitatea diplomatică sau mai bine zis stabilirea mai clară a graniţelor mandatului internaţional de arestare preventivă în cazurile cu diplomaţi.
Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore, Silviu Ionescu, acuzat de comiterea accidentului de la Singapore, din decembrie 2009 - care s-a soldat cu moartea unei persoane - a deschis, vineri, la Curtea de Apel Bucureşti un proces prin care cere anularea mandatului internaţional de arestare preventivă emis pe numele său, invocând imunitatea diplomatică.
Pus la adăpost de Convenţia de la Viena
Silviu Ionescu a trimis un comunicat presei româneşti, pe care urmează să-l expedieze şi presei singaporeze şi în care informează despre motivele intentării acestui proces. "Răspunsul oficial al Ministerului român al Justiţiei, transmis Autorităţilor din Singapore, a fost clar şi fără echivoc, arătând că nu se poate pune în aplicare acest mandat. Motivaţia a fost în Conformitate cu Convenţia de la Viena, referitoare la relaţiile diplomatice, arătându-se că eu am imunitate pentru acest mandat de arestare", afirmă Silviu Ionescu în comunicatul de presă primit la redacţie.
AUTORITĂŢILE SINGAPOREZE, ACUZATE DE PRESIUNI
"În plus nu există nici un Acord de Extrădare între cele două ţări, fapt cunoscut foarte bine şi de către autorităţile singaporeze, ceea ce mă determină să cred că a fost doar un alt mod de presiune asupra actului de justiţie din România şi de presiune psihică asupra mea!", a mai precizat Silviu Ionescu arătând că autorităţile singaporeze ştiau de la bun început că acest mandat este ilegal. Diplomatul susţine că o dovadă în acest sens este chiar faptul c