Arieratele firmelor braşovene la bugetul de stat au sărit de 500 de milioane de euro. Peste 400 de milioane de euro nu pot fi recuperaţi deoarece cele 1.295 de firme care au acumulat aceste datorii sunt în faliment sau în insolvenţă
Nivelul arieratelor firmelor din Braşov la bugetul consolidat de stat a ajuns la finele primului trimestru din acest an la aproape 2,220 de miliarde de lei, depăşind 500 de milioane de euro. Mai mult de zece procente din acestea sunt arierate acumulate în primele trei luni ale anului – 244,282 milioane de lei, ne-a declarat directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov, Ion Popescu (foto).
Cele mai mari arierate sunt acumulate la bugetul de stat – 1,056 milioane de lei, dintre care 151,688 de milioane de lei sunt înregistrate doar în primul trimestru al anului, în timp ce la bugetul asigurărilor sociale de stat s-a ajuns la un nivel al arieratelor de 933 de milioane de lei, doar 66,785 de milioane de lei fiind acumulate în acest an.
Finanţiştii braşoveni nu speră însă la recuperarea unui procent foarte mare din această sumă, deoarece nivelul arieratelor celor 1.295 de companii aflate în faliment sau în stare de insolvenţă este de 1,701 miliarde de lei, adică peste 420 de milioane de euro. „Sunt toate companiile mari din judeţ care au fost închise în ultimii ani”, au explicat finanţiştii braşoveni. „Ele nu mai pot fi recuperate decât prin intermediul lichidatorilor”, au mai spus aceştia.
Totuşi, o parte din companiile braşovene încearcă din răsputeri să îşi achite datoriile acumulate de-a lungul anilor la bugetul de stat. Finanţiştii braşoveni au aprobat înlesniri la plată în anii trecuţi de peste 132,370 de milioane de lei, iar în acest an s-au aprobat înlesniri pentru alte 25,688 de milioane de lei, în baza legilor care protejează firmele care nu au avut datorii la intrarea în