Pare unul din scenariile halucinante ale lui James Ellroy; este însă o realitate documentară: FBI şi alte ramuri ale guvernului american au investigat vedete ale muzicii rock, folk sau pop, dezvăluie istoricul italian Mimmo Franzinelli în recenta sa carte, „Rock & servizi segreti”, scrie publicaţia spaniolă „El Pais”.
Interesul FBI pentru lumea showbizului a fost moştenit de la fondatorul său, J. Edgar Hoover, care era de părere că orice informaţie înseamnă putere. Preşedinţii americani au trecut unul după altul, dar Hoover a rămas, graţie cunoştinţelor sale mediatice şi dosarelor sale, notează sursa citată.
Astfel, la momentul potrivit, rufele murdare ale lui Frank Sinatra au servit la exercitarea de presiuni asupra fraţilor Kennedy, care le împărtăşea slăbiciunea pentru femei, însă criteriile lor de selecţie au fost cel puţin misterioase, întrucât showman-ul Liberace nu a fost consemnat pentru homosexualitate, ci, mai degrabă, pentru apetenţa jocurilor de noroc.
Jim Morrison, un subversiv
Odată cu explozia culturii la mijlocul anilor ’60, numărul subversivilor a crescut. Nu a trecut neobservat de FBI nici Jim Morrison, care ţipa alături de trupa sa The Doors, „vrem lumea şi o vrem acum”.
„Mulţi au vrut să facă trecerea de la retorică la acţiune. Grace Slick, solistul de la Jefferson Airplane, a studiat împreună cu fiica lui Richard Nixon şi a fost invitat la Casa Albă, pentru a-i fi prezentat activistului Abbie Hoffman, care plănuia să strecoare LSD în paharul preşedintelui", scrie Mimmo Franzinelli în cartea sa.
Elvis, „dependenţă psihologică de cocaină”
Gustul vedetelor pentru droguri făceau mai uşoare operaţiunile FBI. Cei prinşi cu vreo substanţă interzisă erau trecuţi pe lista „suspecţilor de urmărit”. Tot aşa a fost explicat eşecul lui Elvis în cadrul turneului din Europa: „dependenţă psihologică de