Experţii Fondului Monetar Internaţional au avut, ieri, prima rundă de discuţii la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), cu Sebastian Vlădescu şi Sorin Blejnar, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), despre situaţia încasărilor bugetare pe primul trimestru.
Ministrul de resort, Sebastian Vlădescu, a declarat că execuţia bugetară pe primul trimestru s-a încadrat în ţinta nominală de deficit, de 8,25 miliarde lei, convenită cu FMI, însă veniturile bugetare au fost mai reduse decât prognoza.
De cealaltă parte, preşedintele ANAF a adăugat că, în prima rundă de discuţii avută cu oficialii FMI, a fost făcută o analiză a încasărilor bugetare de către ANAF pe primul trimestru şi s-a discutat, de asemenea, despre stadiul rambursărilor de TVA şi măsurile propuse pentru creşterea veniturilor bugetare.
Potrivit unor surse citate de Mediafax, Guvernul va solicita delegaţiei FMI în discuţiile privind a patra evaluare a acordului stand-by o nouă derogare de la ţinta datoriilor restante pe care statul trebuie să le achite de la buget, care nu a fost îndeplinită nici în primul trimestru din acest an.
"Indicatorii conveniţi cu FMI pentru primul trimestru au fost atinşi, mai puţin nivelul arieratelor bugetului, adică a sumelor care trebuie plătite de către stat şi care au termenul depăşit cu 90 de zile".
"Probabil că va exista încă o derogare din partea Fondului dacă vom demonstra că am făcut progrese în această direcţie", au comentat sursele citate.
Calendarul privind ţintele de arierate negociat cu FMI în luna februarie presupune reducerea stocului până la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, la 1,09 miliarde lei la jumătatea anului. La finele lui decembrie, arieratele bugetului general consolidat erau de 1,5 miliarde lei. Acestea trebuie să fie reduse, până la finele acestui an, la 480 de milioane lei.
Experţii FMI se aşt