Legea ANI a trecut de Cameră, după ce a fost votată a doua oară, în favoarea ei exprimându-se 183 de deputaţi, înregistrându-se de asemenea 27 de abţineri, dar niciun vot împotrivă, potrivit NewsIn. Legea merge la Senat, for decizional.
Deputaţii au decis reluarea votului asupra proiectului de funcţionare a legii Agenţiei Naţionale de Integritate, prin ridicarea mâinii.
Bunurile din averea nejustificată nu pot fi puse sub sechestru, potrivit unui amendament la Legea ANI
Deputaţii au eliminat miercuri, din proiectul legii ANI, prevederea introdusă de Comisia juridică potrivit căreia comisiile de cercetare pot dispune măsuri de sechestrare a bunurilor, depozitelor şi certificatelor bancare ale persoanelor vizate de controlul Agenţiei de Integritate.
Camera Deputaţilor a eliminat aceste prevederi din proiectul legii ANI, la propunerea deputatului PDL Cristian Boureanu, care a reclamat faptul că punerea sub sechestru a bunurilor unei persoane, înainte ca instanţa să se pronunţe asupra vinovăţiei acesteia, îi poate "nenoroci viaţa" respectivei persoane.
Boureanu a susţinut în plen că "există o comisie pe lângă Curtea de Apel, care precizează că se poate pune sechestru asigurator prin care să împiedice înstrăinarea bunurilor". "Deci eu înţeleg că, înainte ca instanţa de judecată să se pronunţe că sunt vinovat, deşi se prezumă caracterul licit al dobândirii bunurilor, o comisie poate să-mi pună sechestru, după care mă ţine doi ani - cât ţine procesul - să nu pot să-mi folosesc averea. Şi, după doi ani, îmi spune <>", a comentat Boureanu.
El a adăugat că prevederile i se par "o chestie de o gravitate deosebită, cu tot respectul pentru colegii noştri, pentru ministrul Justiţiei, pentru toţi cei care au lucrat la proiect".
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a replicat că sechestrul este provizoriu şi a subliniat că susţine în contin