Alternative pentru majorarea veniturilor bugetare sunt, spun oficialii FMI, fondurile europene şi combaterea economiei negre. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
Atragerea unor sume mai mari din fonduri europene, combaterea afacerilor la negru şi reducerea cheltuielilor din sistemul public sunt alternativele pe care le propun reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene la majorarea TVA pentru a creşte veniturile la vistieria statului.
„Pentru prima dată, reprezentanţii Comisiei Europene au avertizat că este crucial ca România să acceseze fonduri europene. Jeffrey Franks a declarat că este îngrijorat de economia neagră, în special de contrabanda cu ţigări, şi ne-a spus că dacă nu vom aplica măsurile convenite cu FMI vom ajunge în situaţia Greciei”, ne-a declarat Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR). El a avut, joi seară, o întâlnire cu delegaţia FMI şi CE.
Reprezentanţii FMI au declarat că majorarea taxelor şi impozitelor nu este oportună în perioadă de criză. Ieri, şi ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a întărit afirmaţia şi a precizat, după întrevederea cu delegaţia Fondului, că „nu se creşte TVA-ul”.
În schimb, se discută lărgirea bazei de impozitare, după cum a spus şeful Finanţelor. „Discuţiile au fost constructive. Lucrăm, adunăm cifre, vedem care sunt evoluţiile economice, interne şi externe, perspectivele pentru români”, a precizat Vlădescu, citat de Mediafax.
Guvernul a decis, săptămâna aceasta, să înfiinţeze un comitet special dedicat combaterii muncii la negru. Din noul organism vor face parte reprezentanţi din ministerele Muncii, Finanţelor, Internelor, Secretariatul General al Guvernului, Inspecţia Muncii şi Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale.
Taxele