Persoanele care dorm mai puţin de şase ore sau mai mult de nouă ore în fiecare noapte riscă să moară la vârste mai mici de 65 de ani, arată autorii unui studiu. Ei pretind că studiul oferă "dovezi clare" ale legăturii dintre somn şi moartea prematură, scrie The Telegraph. Sursa: Mediafax Foto
O echipă mixtă, compusă din membri ai Universităţii din Warwick (Marea Britanie) şi ai Universităţii de Medicină Federico II (Italia), a tras concluzia după ce a analizat 16 studii efectuate anterior pe 1,3 milioane de subiecţi.
Astfel, au descoperit că riscul de a muri prematur al persoanelor care dorm mai puţin de şase ore pe noapte este cu 12% mai mare decât în cazul persoanelor care dorm 6-8 ore (durata recomandată de cercetători).
Lipsa somnului este asociată cu boli de inimă, hipertensiune arterială, obezitate, diabet de tip 2, nivel ridicat de colesterol.
Somnul de 6-8 ore, potrivit pentru sănătate
Deşi studii anterioare arătau că somnul de zece ore ajută o persoană să atingă suta de ani, studiul de faţă arată ca oamenii care dorm mai mult de nouă ore pe noapte prezintă un risc de moarte prematură cu 30% mai mare decât cei care dorm în jur de 8 ore.
"Societatea modernă a scăzut timpul mediu de somn al omului. Acest obicei este comun în rândurile muncitorilor full-time, sugerând că este o presiune a societăţii pentru mai multe ore de muncă şi pentru munca în ture. Pe de altă parte, deteriorarea stării de sănătate poate fi cauzată şi de prea mult somn. Un somn de 6-8 ore ar putea fi potrivit pentru sănătate", spune Francesco Cappuccio, unul dintre autorii studiului.