Impactul masurilor de reducere a salariilor si pensiilor "poate fi asemuit cu un fel de mica bomba nucleara in plan social", a declarat vineri presedintele Senatului, Mircea Geoana, in deschiderea dezbaterii 'Incluziunea sociala - ajustarea nevoilor cu scopurile: politica ocuparii fortei de munca', organizata de Institutul Aspen Romania.
El a afirmat ca "suma agregata e economiilor" realizate prin aceste reduceri de venituri insumeaza un "modest 2% din PIB, fata de o nevoie de o reducere a deficitului de 6 procente".
Mircea Geoana a explicat ca Romania va incheia acest an, potrivit metodologiei europene de calcul, cu un deficit de 9%, in conditiile in care tara noastra si-a asumat un deficit de 3% din PIB pentru 2011, ceea ce inseama ca este nevoie de o noua ajustare de 6% a deficitului.
Fostul sef al PSD a acuzat faptul ca aceste "masuri dramatice" au fost anuntate fara o consultare prealabila a partenerilor sociali si a opozitiei, asa cum ar fi fost normal intr-o "democratie consolidata".
El a recunoscut ca "in Romania este o rispia imensa in sectorul public si acest lucru nu poate fi contestat de nimeni", iar "banii pentru protectie sociala nu sunt cheltuiti eficient", dar este la fel de evident ca "principalul canal de risipa si hotie e zona de achizitii publice". Impactul masurilor de reducere a salariilor si pensiilor "poate fi asemuit cu un fel de mica bomba nucleara in plan social", a declarat vineri presedintele Senatului, Mircea Geoana, in deschiderea dezbaterii 'Incluziunea sociala - ajustarea nevoilor cu scopurile: politica ocuparii fortei de munca', organizata de Institutul Aspen Romania.
El a afirmat ca "suma agregata e economiilor" realizate prin aceste reduceri de venituri insumeaza un "modest 2% din PIB, fata de o nevoie de o reducere a deficitului de 6 procente".
Mircea Geoana a expli