La sfârşit de săptămână, pe 8 şi 9 mai, bucureştenii pot să afle cum era să fii soldat in Armia Română in primii ani de domnie a principelui Carol I de Hohenzollern ca şi in armatele altor ţări europene, incepând din acelaşi interval şi terminând cu Războiul cel Mare (1914-1918). Această coborâre in cotidianul unor vremuri apuse este oferită printr-un spectacol de "istorie vie" (din engleză, living history) ce se va desfăşura in cadrul Zilelor Muzeului Militar Naţional "Regele Ferdinand I", ajunse la cea de-a X-a ediţie.
De zece ani incoace, riveranii ştiu că, in prima decadă a lunii mai, la Muzeul Militar se mănâcă, "pe gratis", fasole la cazan şi că tot omul se poate distra pe socoteala unor "excentrici" imbrăcaţi in uniforme vechi, care mărşăluiesc, fac exerciţii, trag salve de puşcă sau de tun şi se poartă ca soldaţii. Puţini sunt, insă, aceia care ştiu că toată acestă desfăşurare de forţe şi investiţie sentimentală pentru reconstituirea, cu rigurozitate, a unor epoci trecute se datorează câtorva pasionaţi de istorie militară reuniţi in Asociaţia "6 Dorobanţi".
Această organizaţie şi-a propus să păstreze tradiţiile Regimentul 6 Dorobanţi - devenit regiment de gardă sub onorantul nume de "Mihai Viteazul" -, care, de-a lungul existenţei sale, a participat, cu bravură, la Războiul de Independenţă, la Marele Război şi la Al Doilea Război Mondial. Prin strădaniile preşedintelui şi vicepreşedintelui acestei organizaţii, care a participat la multe "campanii" in ţară şi in străinătate, la evenimentul pregătit la Muzeul Militar au fost invitaţi "camarazi" din organizaţii similare, precum cei din "The 1914-21 Society" şi din "Croix de Guerre", ambele din Marea Britanie, din Societatea Naţională "Tradiţia" din Bulgaria, Asociaţia "Datina Străbună" din Oradea ca şi mulţi simpatizanţi şi participanţi independenţi.
Fiecare grup va avea la dispoziţie u