Legea de reformă a Educaţiei, varianta Funeriu, a primit mai multe modificări la discuţiile din Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor.
Pentru prima dată, elevii ar putea face parte din conducerea şcolilor în care învaţă. Ei ar urma să poată trimite observatori, elevi care să asiste la şedinţele consiliilor de administraţie. Marea noutate e însă apariţia cupoanelor pentru creşă şi grădiniţă. Cu o valoare standard ce urmează să fie stabilită, aceste tichete vor putea fi folosite de părinţi pentru a-şi înscrie copiii la cele mai timpurii forme de educaţie. Tichetele ar urma să fie acoperite de la bugetul de stat, dintr-o sursă încă neprecizată.
La propunerea deputatului Adriana Săftoiu, orele de educaţie fizică nu mai sunt opţionale. Sportul capătă importanţă odată cu introducerea sa în programa şcolară obligatorie.
Parlamentarii înăspresc pe de altă parte amenzile primite de părinţii care nu-şi trimit copiii la şcoală. Legea propunea în forma sa iniţială amenzi cuprinse între 100 şi 1.000 de lei.
După ce a fost modificat de membrii comisiei de învăţământ, textul prevede amenzi cuprinse între unu şi cinci salarii medii nete pe economie, ceea ce înseamnă că părinţii vor plăti până la 7.000 de lei, dacă nu îşi lasă copiii la şcoală. În cazul în care părinţii nu vor putea să achite amenzile, ei vor face muncă în folosul comunităţii. Ambele pedepse vor fi aplicate de administraţia publică locală sau judeţeană, după caz, la sesizarea consiliului de administraţie al şcolii.
300 de amendamente
Dezbaterea privind legea Educaţiei trebuia încheiată vineri seară. Însă, pentru că nu au reuşit să analizeze toate cele 300 de amendamente propuse, parlamentarii au cerut prelungirea termenului pentru a întocmi un raport care va însoţi legea la dezbaterea în plenul Parlamentului.