În ziua în care a decis să devină cercetaş, tânăra şi-a împlinit două vise: să îmbrace o uniformă oficială şi să poată călători pe vârfuri de munte. De mic copil Andrada a visat să ajungă cadru militar.
„Îmi doream să urmez liceul militar, dar nu am avut această şansă. M-am operat şi nu am fost aptă pentru a susţine probele eliminatorii de educaţie fizică”, povesteşte eleva. Pentru o scurtă perioadă de timp, orădeanca a încercat să-şi găsească un alt drum pe care să-l urmeze cu pasiune. „Mi-am dat seama că îmi plac copiii foarte mult şi am hotărât să mă fac învăţătoare”, povesteşte adolescenta. Chiar dacă încerca să-şi canalizeze energia spre studiu, în sufletul fetei nevoia de a experimenta era stringentă.
Lecţia de supravieţuire
Întâmplător, Andrada a aflat de existenţa Organizaţiei Cercetaşii României, şi a hotărât să participe la una dintre întrunirile lor. „Când am intrat în contact prima dată cu comunitatea cercetaşilor mi-am dat seama că alături de ei pot trăi experienţe pe care nu trebuie să le ratez”, spune eleva. Fata s-a înscris în organizaţie şi a decis să-şi testeze limitele. „În trei ani de cercetăşie am învăţat ce înseamnă să respecţi natura şi oamenii, să munceşti în echipă şi, să te descurci în situaţii imprevizibile”, explică eleva.
„Una dintre cele mai folositoare lecţii de supravieţuire am învăţat-o în timpul unui camp din Padiş. Ploua şi era foarte rece, în ciuda faptului că eram în luna august. Pentru a scăpa de umezeală şi frig trebuie neapărat să faci focul. Pare greu dacă lemnul e ud şi nu ai chibrituri, dar am învăţat că se poate obţine foc din răsucirea a două beţe , care au la bază puţină iască”, spune fata. Andrada a mai învăţat că trebuie să ştii să foloseşti orice obiect ai la îndemână pentru a te salva. „Orice femeie care se rătăceşte în pădure şi are la ea o cutie de farduri, poate transmite sem