Institutul Naţional de Statistică din Italia (ISTAT) a dat publicităţii recent informaţii referitoare la procentul copiilor provenind din familii de imigranţi care s-au născut, în ultimii ani, pe teritoriul italian.
Surprinzător sau nu, locul întâi este deţinut de români: în anul 2008, din cei 72.000 de copii străini născuţi în Peninsulă, 12.500 sunt de naţionalitate română.
Ei sunt urmaţi, dar la o distanţă considerabilă, de albanezi (9.100) şi de chinezi (5.000). O zonă în care „abundă" nou-născuţii de altă naţionalitate decât cea italiană este cea a oraşului Cremona, unde din cele circa 1.250 de naşteri pe an, 25% sunt bebeluşi proveniţi din cupluri de imigranţi, potrivit aceluiaşi ISTAT.
Prezenţa tot mai mare a copiilor „străini" pe teritoriul Italiei nu avea cum să nu fie speculată din punct de vedere politic. La sfârşitul săptămânii trecute, Partidul Democrat (de opoziţie) a organizat, la Roma, Forumul Imigraţiei, la care au fost prezenţi şi reprezentanţi ai comunităţilor de imigranţi.
Una dintre propunerile democraţilor din Peninsulă este lansarea campaniei „fiii imigranţilor care se nasc şi cresc în Italia sunt italieni" şi propunerea legislativă de a se acorda cetăţenilor străini dreptul la votul administrativ.
Coordonatorul Forumului, Marco Pacciotti, susţine că fenomenul imigraţiei nu mai este demult unul pasager în Italia, astfel că aceşti „noi cetăţeni", în special copiii care se nasc pe teritoriul italian, trebuie să aibă exact aceleaşi drepturi ca şi „gazdele".
Românii vor români
Studiile sociologice făcute de specialiştii de la ISTAT mai arată că, cel puţin în privinţa compatrioţilor noştri care trăiesc şi muncesc în Italia (al căror număr a trecut pragul de un milion), aceştia doresc să-şi întemeieze familii sau relaţii „de lungă durată" tot cu români (românce).
În acest context, numărul mare de co