În cartierul Europa, asfaltul este primul care se termină: la doar câteva sute de metri după ce ai intrat în zona de case. La trei ani de la intrarea României şi, implict, a Clujului în Europa, cartierul care îi poartă numele este departe de civilizaţie.
În afară de alura aristocratică a unora dintre case, viaţa în cartierul Europa este la fel ca acum două secole: cu drumuri desfundate şi fără canalizare. Însă localnicii de acolo sunt mulţumiţi de un singur lucru: au liniştea pe care şi-au dorit-o atunci când stăteau la bloc.
De la bloc, în Europa
Dorin Duma şi-a vândut apartamentul de la bloc şi şi-a făcut o casă pe strada Iuliu Merca, în cartierul Europa. Stradă este mult spus, pentru că aleea cu acest nume nu are o lăţime mai mare de patru metri. Nici nu pot trece două maşini una pe lângă cealaltă, decât în anumite puncte. „Să vedeţi ce complicat este dacă ar trebui să urce Ambulanţa sau Pompierii aici”, spune Dorin Duma. Pe lângă starea drumului neasfaltat, pe localnic îl deranjează şi faptul că, deşi stă în Cluj, într-un cartier rezidenţial, are fosă septică, în loc de canalizare. „Mă costă cam două milioane pe lei pe săptămână să vidanjez fosa”, spune bărbatul. În plus, speranţe ca pe strada lui să fie introdusă canalizarea sunt puţine, din cauza unei alte probleme. „Chiar pe sub drum trece o magistrală de gaz. Din câte ştiu eu, nu are cum să mai bage încă o conductă de apă, lângă cea de gaz. Ne-au promis de la Primărie că anul ăsta se rezolvă, dar nu văd cum”, spune Dorin Duma.
Iepuri şi vulpi, sub balcon
În cartierul Europa, pe lângă casele mai mici sau mai mari, făcute după gustul fiecăruia, sunt şi blocuri. „E foarte linişte aici. Mi-am dat seama de asta când am dormit în altă parte. Suntem atât de aproape de natură, că ne trezim cu iepuri şi vulpi care circulă pe sub balcoane” , spune Ioana Roman, proprietara unui apartam