Britanicii investesc miliarde de lire sterline în reconfigurarea şcolilor, după ce cazul Kingsdale a pus bazele unei noi filosofii în sistemul de educaţie. În timp ce politicienii şi sindicatele din România se ceartă pe salarii, britanicii au descoperit că arhitectura şi designul şcolii sunt mai importante pentru un învăţământ performant.
În 1998, şcoala Kingsdale, din Londra, era una dintre cele mai slabe din întreaga Marea Britanie - peste 280 de excluderi (dintre care 30 erau permanente) şi un procent de numai 15% din elevi cu note decente. Zece ani mai târziu, 70% din elevi aveau note bune, iar exmatriculările dispăruseră.
Schimbarea nu s-a produs prin înlocuirea profesorilor sau introducerea unor metode noi de predare, ci prin construirea unui nou imobil. În 1999, firma De Rijke Marsh Morgan (dRMM) a câştigat licitaţia pentru reconstruirea şcolii Kingsdale, cu un proiect de 30 de milioane de lire sterline care avea să nască o nouă filosofie în domeniu.
Secretul Kingsdale
Arhitecţii au apelat la experţi din învăţământ, au studiat istoria educaţiei şi aşa au înţeles că nu poţi obţine performanţe deosebite în şcoli construite potrivit principiilor pedagogice valabile acum câteva decenii. Mai mult, designul şi atmosfera formează atitudini şi comportamente, fie că e vorba de o şcoală modernă sau o catedrală veche.
În final, proiectul lor a dus la un nou model de şcoală, care a inspirat toate firmele angrenate ulterior în renovarea şcolilor. Au conceput un fel de curte interioară, cu iarbă în loc de podea şi plafon din sticlă, unde elevii pot socializa, pot lua masa şi pot organiza tot felul de activităţi.
Peste tot pătrunde lumina naturală, fiindcă asta îi ajută pe elevi să se concentreze, potrivit specialiştilor. Clasele sunt aşezate de o parte şi de alta a atriumului şi au pereţi din sticlă spre zona interioară, ceea ce perm