O echipă de jurnalişti de la cele trei canale media va transmite zilnic, începând de astăzi, cele mai importante informaţii de la festivalul de pe Croazetă.
Copleşitor când vine vorba de cifre şi de influenţă, cel mai mediatizat eveniment din lume după Jocurile Olimpice şi Cupa Mondială la Fotbal îşi pune la punct ultimele detalii, printre anunţuri despre vijelii şi zboruri anulate. Miercuri, Festivalul de la Cannes ar trebui să ia startul pentru a 63-a oară, însă, răvăşit puţin de o furtună care a doborât terasele de pe Croazetă, se confruntă acum cu efectele târzii ale erupţiei vulcanului islandez.
Norul de cenuşă a călătorit suficient de calculat încât să ajungă deasupra Coastei de Azur exact în zilele în care zeci de mii de cineaşti, cinefili, producători, vedete şi jurnalişti ar trebui să ia avionul spre Nisa. Câteva zeci de zboruri ale EasyJet dinspre Nisa au fost deja anulate şi se aşteaptă ca şi alte companii să ia aceeaşi decizie.
Miercuri, „Robin Hood” al lui Ridley Scott şi starurile de pe afiş, Russell Crowe, Cate Blanchett sau William Hurt, ar trebui să adune primele mulţimi de fani în jurul Palatului Festivalurilor. Timp de 12 zile, filme de Jean-Luc Godard, Manoel de Oliveira, Woody Allen, Alejandro Gonzalez Inarritu sau Doug Liman vor defila pe ecranele festivalului. Fervoarea va dura până pe 23 mai, când „The Tree”, regizat de Julie Bertucelli, va da semnalul de închidere.
Anul acesta, povestea de dragoste a filmului românesc cu Cannes- ul împlineşte aproape un deceniu. Idila a început în 2001, cu „Marfa şi banii” lui Cristi Puiu, a continuat anul următor cu „Occident”, în regia lui Cristian Mungiu, apoi a funcţionat fără cusur până anul acesta, când România are nu mai puţin de patru trimişi în diverse secţiuni: Radu Muntean, Cristi Puiu, Andrei Ujică şi Ionuţ Piţurescu.
ÎMPREUNĂ
De