Un studiu publicat astăzi de European Heart Jurnal arată că persoanele care lucrează cu trei ore peste cele opt ore prevăzute în mod normal au un risc cu 60% mai mare de a dezvolta probleme cardiace, potrivit AFP. Sursa: Hepta
6.014 funcţionari londonezi cu vârste cuprinse între 39 şi 61 de ani (4.262 de bărbaţi şi 1.752 de femei) care nu erau bolnavi de inimă, au fost monitorizaţi timp de 11 ani (în medie) în cadrul unui program numit Whitehall II.
În timpul monitorizării, 369 dintre ei au murit din cauza bolilor de inimă, au avut un accident vascular sau angină pectorală.
„Legătura dintre orele lungi petrecute la serviciu şi maladiile cardio-vasculare este independentă de un ansamblu de factori de risc măsuraţi la începutul studiului, precum fumatul, kilogramele în plus sau nivelul ridicat de colesterol”, a precizat medicul Marianna Virtanen, care a condus cercetarea desfăşurată de University College London şi de Finnish Institute of Occupational Health.
Potrivit studiului, bărbaţii mai tineri decât media grupului care au funcţii mai importante sunt cei care muncesc mai mult decât ceilalţi.
Cauzele care duc la îmbolnăvire ar putea fi metabolismul afectat de orele de muncă prelungite, stările depresive sau lipsa somnului. O altă cauză ar putea fi cea denumită „prezenţa maladivă”. Ea e referă la prezenţa la locul de muncă inclusiv atunci când persoanele respective sunt bolnave, dar îşi ignoră simptomele şi nu consultă un medic.
Pe de altă parte, se pare că persoanele cărora le place munca pe care o fac şi au tendinţa de a munci mai mult de plăcere, au un risc mai puţin ridicat de a se îmbolnăvi de inimă.