Avocata a spus instanţei că singaporezii îl vor pentru secretele militare NATO pe care le ştie
Fostul însărcinat cu afaceri al României la Singapore, diplomatul Silviu Ionescu, a fost adus în faţa instanţei supreme pentru a-şi susţine cererea de revocare a măsurii arestării preventive dispuse împotriva lui de magistraţii Judecătoriei Sectorului 5.
Avocata Maria Vasi, apărătoarea diplomatului, a cerut instanţei supreme să caseze verdictul instanţei inferioare cu trimitere spre rejudecarea cauzei. Totodată, ea a cerut ca magistratul care va rejudeca speţa să fie obligat să ceară şi dosarul de urmărire penală efectuat de procurorul român.
În esenţă, avocata a arătat instanţei supreme că inculpatul nu şi-a pierdut statutul de diplomat, chiar dacă i-a fost suspendat contractul individual de muncă, această calitate neputând fi pierdută decât după 60 de zile de arest sau în cazul condamnării definitive, potrivit Legii 269/2003. Ceea ce înseamnă că beneficiază încă de imunitate diplomatică, în condiţiile Convenţiei de la Viena, pe care "autorităţile singaporeze au încălcat-o flagrant".
"Silviu Ionescu era şef de misiune la Singapore. Ştie secrete militare americane, programe NATO cu caracter secret şi altele.... Înverşunarea cu care autorităţile din Singapore au acţionat în acest caz, încălcând flagrant legi şi convenţii, ne arată că nu-l doresc ca pe un client obişnuit , ci pentru că vor să-l aibă în mâinile lor, pentru ca în sistemul lor opresiv să afle aceste informaţii", a spus apărătoarea diplomatului. În ultimul cuvânt, diplomatul Silviu Ionescu a pledat pentru ca România, deşi este "o ţară medie", "să nu accepte un precedent periculos care ar putea schimba istoria diplomatică a lumii".
"INSTANŢA CARE L-A ARESTAT NU ERA COMPETENTĂ SĂ JUDECE CAUZA"
Vasi a explicat instanţei supreme şi de ce Silv