Fondul Monetar International a cerut Guvernului Romaniei sa se asigure ca vor exista masuri de protectie pentru categoriile vulnerabile de cetateni, potrivit sefului misinii in Romania, Jeffrey Franks.
Avand in vedere ca se vor face reduceri de 15 la suta din obligatiile sociale, inclusiv pensii si ajutoare de somaj, Guvernul va trebui sa gaseasca o modalitate de a face aceste reduceri din cadrul programelor ineficiente, fara a executa taieri in cazul programelor care isi ating tinta.
"Programul pe care Banca Mondiala vrea sa-l protejeze, si Guvernul a fost de acord, este "venitul minim garantat", care asigura un venit minim pentru cei mai putin norocosi", a declarat Jeffrey Franks, intr-un interviu publicat pe site-ul FMI.
Masurile de austeritate cerute de FMI, tardive, dar eficiente?
In urma negocierilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, presedintele Traian Basescu a anuntat ca se vor face reduceri de 25 la suta in cazul salariilor bugetarilor si de 15 la suta in cazul obligatiilor sociale. De asemenea, se va extinde baza de impozitare pentru a include si tichetele de masa, castigurile din dobanda la depozit, platile compensatorii si salariilor programatorilor IT, printre altele.
"Am analizat mai multe optiuni, iar majoriatea propunerilor noastre constau intr-o situatie mai echilibrata intre venituri si cheltuieli. Am discutat pe baza mai multor scenarii cu autoritatile, in timpul vizitei. Guvernul, presedintele, premierul si ministrul Finantelor Publice au luat decizia sa adopte aceasta abordare", a spus Franks.
UE, FMI si BM au decis: deficitul Romaniei pe 2010, 7,3% din PIB
Potrivit spuselor sale, Guvernul s-a regasit in aceasta situatie dificiala din cauza faptului ca, daca nu s-ar fi luat masuri suplimentare, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9 la suta din produsul inte