* Premierul a cerut, ieri, reducerea cu 25% a drepturilor salariale în companiile de stat, inclusiv în Eximbank şi CEC, precum şi diminuarea suplimentară, cu 20% din total, a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în ministere, agenţii şi companii subordonate
Sindicaliştii consideră că reducerea salariilor cu 25% şi la angajaţii din companiile de stat reprezintă o încălcare a contractelor colective de muncă şi va duce la plecarea specialiştilor din aceste societăţi, iar măsura va scoate şi mai mulţi oameni în stradă.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, ieri, că măsurile anunţate de autorităţi sunt "negândite, în disperare de cauză" şi parcă sunt făcute premeditat pentru a provoca şi mai mulţi oameni.
Costin a precizat: "Este o măsură aberantă, pentru că multe din aceste companii operează în mediul concurenţial. Această măsură va împinge salariaţii de bună calitate din aceste companii să plece, să se ducă la concurenţă, pentru că în niciun caz nu vor accepta să lucreze în aceste condiţii. Sunt oameni de foartă bună calitate, iar această decizie alterează şi mediul concurenţial, producând nişte distorsiuni în piaţă".
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, spune că această reducere este o încălcare a legii contractelor colective de muncă, "premierul pronunţându-se pentru o nerespectare a legislaţiei".
Atâta timp cât legea contractelor colective este în vigoare, din punct de vedere tehnic răspunderea este a părţilor care au semnat acest contract, a subliniat Hossu, citat de Mediafax. "Am impresia că se doreşte expres ieşirea în stradă pentru răsturnarea Guvernului. Aceste instituţii merg pe sistemul economic, şi-au făcut deja restructurări masive, lucru apreciat şi de preşedintele Traian Băsescu în întâlnirea de marţi de la Parlament", a adăugat liderul "Cartel Alfa".
Premierul Emil Boc a cer