Executivul reduce indemnizaţiile pentru creşterea copilului „ca să nu existe discriminări”. Ajutoarele sociale pentru persoanele cu handicap, alocaţia de stat pentru copii, dar şi venitul minim garantat vor scăpa de tăierile anunţate de preşedinţie şi executiv.
Mamele vor primi însă, de luna viitoare, mai puţini bani pentru a sta acasă cu cei mici, reprezentanţii guvernului urmând să decidă, zilele acestea, şi cu cât vor reduce indemnizaţiile.
De aceeaşi soartă vor avea parte şi şomerii, al căror număr va fi îngroşat de bugetarii ce urmează a fi disponibilizaţi, dar şi pensionarii, care vor suferi o diminuare cu 15% a banilor primiţi în baza contribuţiei lor.
SUMARUL ARTICOLULUI Mămicile, sacrificate din solidaritateŞi concediaţi, şi cu banii luaţiŞi concediaţi, şi cu banii luaţi
„Mămicile nu pot face excepţie”
Cât despre decizia de „a umbla” şi la indemnizaţia de creştere a copilului, care se ridică acum la 85% din media veniturilor din ultimul an de muncă, aceasta are la bază principiul solidarităţii, au motivat reprezentanţii executivului.„În aceste condiţii de austeritate, nu pot să cer învăţătorului, asistentului universitar, doctorului să se expună contracţiilor veniturilor, iar mămicile să fie exceptate”, a declarat, ieri, consilierul premierului, Andreea Paul- Vass.
Mamele care au renunţat la carieră pentru a-şi creşte copiii au primit cu îngrijorare vestea că veniturile lor vor fi drastic diminuate, poate chiar reduse la suma unică de 600 de lei - una dintre variantele analizate la Ministerul Muncii. O altă variantă ar fi reducerea procentuală a valorii indemnizaţiei.
Măsura nu e văzută cu ochi buni nici de specialişti, care sunt de părere că, pe lângă scăderea natalităţii, ar putea creşte şi rata abandonului copiilor. Asta, în condiţiile în care, doar în martie, populaţia a scăzut cu peste