Sangerarea gingivala este una din cel mai des intalnite afectiuni ale cavitatii bucale si afecteaza aproximativ 90% din populatie. Desigur ca aceasta s-ar putea datora unei raniri (cu un aliment mai dur de exemplu), insa sangerarile care apar in mod regulat, devin persistente sau cresc in intensitate, pot constitui simptome ale unei boli mai grave.
Sangerarea gingivala poate fi cauzata de:periajul prea puternic sau folosirea incorecta a atei dentare;o boala a sangelui;parodontoza;gingivita;modificari hormonale in timpul sarcinii;proteze dentare care nu se potrivesc cu structura cavitatii bucale;o infectie a dintilor sau gingiilor;medicamente anticoagulante;deficitul de vitamine.Ce putem face
In primul rand, faceti un consult stomatologic o data la sase luni si urmati sfaturile medicului cu privire la ingrijirea danturii. Dintii trebuie spalati dupa fiecare masa. Alegeti o periuta de dinti cu peri moi si spalati dintii usor, evitand sa raniti gingiile. Medicul stomatolog ar putea sa va recomande sa va clatiti gura cu apa sarata sau apa de gura cu peroxid de hidrogen. Evitati sa folositi apa de gura care contine alcool. Aceasta nu face decat sa agraveze problema.
De asemenea, folosirea atei dentare de doua ori pe zi poate preveni depunerea tartrului. Evitati sa luati gustari intre mese si urmati un regim alimentar echilibrat.
Alte sfaturi:evitati fumatul, care agraveaza sangerarea gingivala;puteti ameliora sangerarea presand gingia cu un tampon de tifon steril imbibat in apa foarte rece;evitati sa luati aspirina, daca nu v-a fost recomandata de medic;daca sangerarea apare ca efect secundar al unui tratament medicamentos, rugati medicul sa va schimbe tratamentul. Nu schimbati niciodata tratamentul fara recomandarea medicului dvs;folositi un dispozitiv de irigare orala, pe viteza cea mai mica, pentru masarea gingiilor;consulta