Misiunea FMI s-ar putea întoarce la Bucureşti pentru renegocierea acordului. Traian Băsescu a declarat ieri că orice se poate renegocia cu FMI dacă presupune reducerea rapidă a cheltuielilor bugetare.
Preşedintele a convenit cu sindicatele că măsurile de austeritate anunţate iniţial au nevoie de aprobarea Consiliului Economic şi Social, care se adună vineri. A fost astfel amânată adoptarea de către Guvern, în şedinţa de astăzi, a scrisorii de intenţie cu FMI.
Premierul şi miniştrii trebuie să găsească însă soluţii practice pentru aplicarea, începând de la 1 iunie, a tăierilor de salarii, venituri şi cheltuieli materiale în toate instituţiile şi companiile statului, fără excepţie.
„Orice se poate renegocia", a afirmat nervos şeful statului la ieşirea de la consultările de ieri de la Parlament cu sindicatele şi patronatele. După ore bune de discuţii aprinse, în care s-a aruncat cu acuzaţii şi reproşuri, preşedintele Traian Băsescu a decis să mute războiul cu bugetarii la Consiliul Economic şi Social (CES), for la care se apelează pentru prima oară în vederea validării unui acord cu FMI. „Da, acordul cu Fondul, care este pentru prima dată distribuit în avans şi sindicatelor, şi patronatelor, şi forţelor politice participante, trebuie discutat în CES, care să avizeze acest acord. Oricând se poate relua renegocierea, dar vreau să ştiţi că este o chestiune de timp şi, oricum, trebuie să răspundem cum reducem cheltuielile bugetare", a declarat Băsescu, decizia sa traducându-se, de fapt, într-o amânare cu cel puţin câteva zile a adoptării de către Guvern a scrisorii de intenţie care urmează să fie trimisă Fondului. Potrivit sindicatelor, preşedintele le-ar fi spus că pot veni cu soluţii şi propuneri de îmbunătăţire a măsurilor din acord. El a atras însă atenţia că acest lucru atrage după sine obligaţia de rechemare a FMI la Bucureşti, ceea ce, după u