Regiile autonome şi societăţile comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar, filialele acestora şi instituţiile publice vor avea dreptul să cumpere active necesare desfăşurării activităţii în condiţii optime. Măsura este inclusă într-o proiect de OUG elaborat de Ministerul Economiei, care vizează modificarea unei ordonanţe de urgenţă din 1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, informează Mediafax.
Autorii proiectului arată că în contextul crizei funcţionarea în condiţii de rentabilitate a companiilor de stat face necesară achiziţia de active. În prezent, legislaţia din domeniul privatizării limitează posibilitatea achiziţionării de active de către societăţile comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale deţine acţiuni.
Proiectul clarifică şi noţiunea de active, adaptând totodată legislaţia românească la normele UE. Activele sunt bunuri sau investiţii nefinalizate care pot fi separate şi organizate să funcţioneze independent, cum ar fi unităţi de producţie, de comerţ sau de prestări de servicii, secţii, ferme, terenuri, spaţii comerciale, de cazare sau de alimentaţie.
Firmele în cauză nu pot cumpăra însă, dacă sunt deţinute de stat în proporţie de peste 10%, şi acţiuni la alte societăţi. Proiectul de act normativ ridică la 33% limita participaţiei statului.
În noua formă propusă de Minis-terul Economiei, instituţiile publice, regiile autonome şi societăţile comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar nu au dreptul să participe la cumpărări de acţiuni, decât în cazurile în care participaţia statului este mai mică de 33%.
F.A. Regiile autonome şi societăţile comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar, filialele acestora şi instituţiile publice vor avea dreptul să cum