Din însemnările zilnice ale candidatului ţărănist la preşedinţie Ion Raţiu reiese că 13 mai a fost o zi cu noroc în campania sa electorală.
Marea adunare a ţărăniştilor organizată în Piaţa Aviatorilor a fost un triumf. "Peste tot portretele, placardele şi baloanele mele, notează candidatul. Galbenul predomina, mai bine zis, domina piaţa. Mare ovaţie când am apărut la tribună."
Raţiu a fost prezentat alegătorilor de personalităţi ale creştin-democraţiei europene. Primul a vorbit la acea adunare Melio Colombo, fost prim-ministru şi ministru de Externe al Italiei, în 1990 preşedintele democrat-creştinilor din lumea întreagă. Au urmat doi deputaţi britanici şi un altul suedez, care "au cerut mulţimii" să-l aleagă pe Ion Raţiu preşedintele României. Apoi au vorbit liderii ţărănişti.
"Mi-a venit, în fine, mie rândul, povesteşte Raţiu. Am mulţumit mulţimii şi colegilor de la conducerea Partidului pentru marea onoare ce-mi fac numindu-mă candidatul lor la Preşedinţie. Restul, ideile mele cunoscute şi o mică glumă la adresa lui Iliescu. Am o noutate pentru dumneavoastră. Eu nu am încredere în Ion Iliescu. Şi cum am spus-o foarte solemn, s-a declanşat un hohot de râs şi furtunoase aplauze, subliniate de obişnuitul: Jos Iliescu. Am încercat de două ori să închei. De două ori mi s-a cerut să mai vorbesc încă."
Mulţimea entuziastă l-a condus în alai în Strada Armindenului, la locuinţa ce-o primise în cartierul fostei nomenklaturi. Sute de oameni au început să scandeze sub balcon "Raţiu preşedinte", cerând să le vorbească încă. Raţiu a ieşit de vreo opt ori în balcon, în cele din urmă alături de soţia sa, englezoaica Elisabeth, şi fiul lor, Nicolae.
Mulţimea cânta "Deşteaptă-te, române", apoi a încins o "Horă a Unirii" în stradă. În replică: "Am făcut şi noi o mică horă pe balcon. Minunată atmosferă", scrie candidatul. Din însemnările