Impozitarea programatorilor va aduce la buget mai puţin de 10 milioane de euro, în schimb se vor pierde prin impunerea acestei taxe de 16% aprovimativ 150 de milioane euro, potrivit estimărilor Asesoft. Sursa: Reuters
În plus, Alexandru Borcea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Industria Electronică şi Software (ARIES), consideră că această masură nu va face decât ca tinerii specialişti care au terminat facutăţile să plece din ţară într-un număr mult mai mare decât până acum.
„După estimările mele, cam o treime din tinerii specialişti îşi vor îndrepta atenţia către industria inovativă de peste hotare. Asta înseamnă că riscăm pierderea a peste 3.000 de profesionişti”, a afirmat şeful ARIES.
El spune că o astfel de măsură nu ne avantajează deloc, mai ales în condiţiile în care statul a băgat bani în pregătirea şi educarea celor care pleacă din ţară. În principiu, ne sabotăm singuri. Potrivit lui Borcea, o măsură ca aceasta, luată peste noapte, dă peste cap toate calculele pe care companiile din IT şi le-au făcut.
Impactul negativ, inevitabil
Anul trecut, întreaga piaţă IT a adus 1,1 miliarde lei din taxe şi se estimează să crească la 1,7 miliarde lei în următorii patru ani.
Cosmin Bordea, country HR Manager al companiei Microsoft România, crede că piaţa va reacţiona în privinţa salariilor programatorilor, cel mai probabil aceştia fiind cei care vor suporta în majoritate acest impact negativ.
„Pe de altă parte, renunţarea la tratamentul diferenţiat va însemna dispariţia prioritizării acestei activităţi pentru ţară. Companiile multinaţionale aleg să desfăşoare proiecte-pilot în ţări în care există un context favorabil dezvoltării industriei IT. Acest lucru înseamnă crearea de noi locuri de muncă şi investiţii în ecosistemul companiilor care desfăşoară activităţi conexe IT”, mai spune oficia