Unele saloane şi săli de operaţie de la Pediatrie au dotări ca-n urmă cu 50 de ani şi au nevoie urgentă de modernizări. Chirurgii se chinuie să-şi facă treaba la lumina unei lămpi chioare, supranumită „farul rusesc“.
Una dintre sălile de operaţie poate fi transformată în muzeu. Aparatura este mai în vârstă decât medicii care o folosesc în mod uzual. „Lucrăm cu o lampă scialitică foarte veche. Din păcate, nu avem sume pentru a procura acest aparat, deşi an de an am solicitat sprijin pentru o astfel de dotare“, a spus doctorul Livia Mihalache, directorul Spitalului de Copii din Botoşani.
O lampă nouă ajunge la 3.500-4.000 de euro, de care spitalul nu dispune. O altă antichitate folosită în mod curent este aspiratorul chirurgical, tot o moştenire a anilor ’60. Unul nou ar costa 500 de euro. Pentru ca totul să fie „ca la carte“, sala ar avea nevoie şi de un aparat pentru apă sterilă.
Medicii se plâng de condiţiile sovietice de lucru. „Astfel de aparate trebuiau casate şi răscasate. Lampa aceasta o avem din 1965, este o lampă antică. Nici nu poţi s-o mişti şi trebuie s-o forţezi ca să meargă. Nu se vede bine cu ea la operaţii, ocupă mult spaţiu şi avem neapărat nevoie de una nouă pentru că nu te poţi juca cu viaţa unui om“, a spus medicul chirurg Yassin Jaber.
Sponsorii, singura soluţie
Există saloane care n-au mai fost renovate de 10 sau chiar 20 de ani, ci doar igienizate. Până acum, Spitalul de Pediatrie a făcut investiţii mai mult din mila altora.
„Am primit ajutor de la un depozit de materiale de construcţii şi geamuri termopan de la o bancă. Anul acesta am reuşit să renovăm noi două saloane, iar alte două au fost făcute de către cei de la Penitenciarul Botoşani, lucru pentru care le mulţumim. Alte două bănci ne-au promis ajutoare băneşti şi de la o firmă de medicamente mai primim nişte materiale de co