“Ne pare rău, dar nu sunteţi potrivit pentru job. Aveţi o pregătire mult prea bună”. Dacă aţi absolvit una sau două facultăţi şi eventual un master, atunci aţi putea primi un astfel de răspuns, atunci când, din disperare, mergeţi la un interviu pentru un post de vânzătoare la mall. Iar pe timp de criză, specialiştii în recrutare spun că acest scenariu este din ce în ce mai întâlnit. Sursa: Mediafax
Simona are 27 de ani şi locuieşte în Iaşi. Este absolvenţă de Ştiinţe ale Comunicării, facultate, plus un master. A lucrat o perioadă ca specialist PR, mai întâi la o companie de organizare evenimente, apoi la o firmă de IT. A venit criza şi angajatorul a renunţat la câţiva oameni. Printre ei, şi Simona.
"Mi-am depus imediat CV-uri, la companii obscure de PR, dar şi la mari firme. Mă chemau la interviu, dar când ajungeam la faza negocierii salariului, toţi voiau să mă vând pe nimic. Strânsesem ceva bani şi eram dispusă să aştept jobul potrivit", povesteşte tânăra.
O prietenă i-a spus apoi de o companie de telemarketing, care era în căutare de noi angajaţi. Şi-a depus CV-ul, ştiind că, la pregătirea ei, salariul ar fi trebuit să fie generos.
"M-au sunat, m-au chemat la interviu. Erau foarte încântaţi de experienţa mea, însă la două zile după întâlnirea cu cei de la resurse umane, am primit telefonul care m-a uimit: Eram supracalificată pentru un job, la care ar fi trebuit să vorbesc la telefon într-o limbă străină şi să vând anumite produse", îşi aminteşte Simona, care de câteva luni încearcă să-şi pună pe picioare propria ei firmă de organizare evenimente.
"Supracalificaţii", refuzaţi din cauza salariului
Sute de tineri aflaţi în căutarea unui loc de muncă trăiesc astfel de experienţe. Pe unii îi demotivează, pe alţii atitudinea angajatorilor îi amuză şi îi întăreşte pentru viitoarele interviuri. Dar ce-i determină însă pe angajatori să refuze