6.600 de firme din Galaţi au fost închise în 2009 şi în primele 4 luni din 2010. Alte 3.600 şi-ar putea declara falimentul anul acesta.
Evaluarea mediului de afaceri din Galaţi cu prilejul „Zilei Întreprinzătorului" nu a mai fost prilej de bucurie, ci mai degrabă o trecere în revistă a măsurilor care au condus la închiderea a mii de firme. „Anul trecut au pierit din peisajul economic gălăţean peste 5.000 de societăţi comerciale, alte 1.600 de societăţi şi-au încetat activitatea de la 1 ianuarie şi, din păcate, acest trend continuă", a spus preşedintele PIMM Galaţi, Marian Filimon, care a identificat şi principalele cauze: criza economică prost gestionată şi impozitului forfetar. Liderul Grupului PDL la Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a spus că „perioada pe care o traversăm nu este chiar bună" şi a promis că Guvernul va susţine mediul de afaceri prin măsuri de combatere a crizei: combaterea marii evaziuni fiscale, aprobarea Legii Parteneriatului Public-Privat şi modificarea Ordonanţei 34 privind achiziţiile publice. Opoziţia, respectiv preşedintele Comisiei de Muncă, deputatul PNL Victor Dobre, a spus că ar trebui susţinuţi financiar întreprinzătorii care angajează şomeri, iar pentru îmunătăţirea gradului de colectare, firmele care plătesc impozitele la termen ar trebui să primească un bonus de 5%.
Avalanşă de concedieri
După închiderea celor 6.600 de firme, în judeţul Galaţi au mai rămas 28.004 de agenţi economici, dintre care 20.979 sunt societăţi comerciale cu răspundere limitată sau pe acţiuni, 6.889 - societăţi familiale, iar 36 sunt societăţi cooperatiste. Anul trecut, închiderea celor 5.000 de firme a însemnat concedierea a 38.000 de salariaţi. Conducerea PIMM Galaţi estimează că până la sfârşitul anului vor mai fi desfiinţate aproximativ 3.600 de firme, cu pierderi de locuri de muncă similare celor din 2009. 6.600 de firme din Galaţi au fost