„Însetaţii”, „intelectualii de curte” şi “băieţii de cartier” din spaţiul public românesc sunt luaţi în vizor de 14 scriitori români în volumul “Idolii Forului”, care va fi lansat la Bookfest. Sursa: EVZ
Tributari scandalului produs de cartea lui Adrian Marino şi continuând, în stil propriu, discursul critic impus de acesta, paisprezece intelectuali români contemporani încearcă o analiză a “inteligenţiei” româneşti într-o serie de eseuri adunate în volumul “Idolii forului”.
Coordonatorul lucrării este Sorin Adam Matei, specialist în sociologia comunicaţiilor şi a culturii, profesor de comunicare la Purdue. În căutarea răspunsului la întrebarea “de ce o clasă de mijloc a spiritului este de preferat elitei intelectualilor publici”, semnatarii – „majoritatea liberi, deci, de dreapta” - propun diverse explicaţii subsumate acestei teme, realizând, cu rezerva subiectivismului, şi o critică a evoluţiei diverselor personalităţi pe scena publică românească.
„Liviu Mihaiu şi Dan Puric”, îşi anunţă una dintre teme scriitorul Caius Dobrescu, unul dintre semnatari, continuând cu o analiza a semnificaţiei acestora în spaţiul public: „Într-un colţ al arenei, un jurnalist de semi-scandal, dl. Mihaiu, un autentic „băiat dă cartier” care a învăţat repede că trogloditismul poate deveni un brand „intelectual”.
În celălalt colţ, un mim, dl. Puric, foarte onorabil, se pare, atâta timp cât s-a menţinut între limitele precise ale meşteşugului său, dar care a luat hotărârea discutabilă de a schimba limbajul trupului pe cel articulat”.
„Colegul” său volum, Lucian Năstasă Kovacs, critică, evocând clasici şi pigmentând cu exemple actuale, tendinţa inteligenţiei româneşti de a îngroşa rândurile “intelectualilor de curte”: „Cea mai mare parte a românilor cultivaţi sunt – spune Xenopol – mari amatori de funcţii publice, împrejurare ce-i îm