Angajaţii români disponibilizaţi în plină criză pot primi salarii compensatorii dacă au muncit legal cel puţin doi ani în Regatul Unit. Sursa: Reuters
Angajaţii români care au lucrat legal în Marea Britanie cel puţin doi ani au dreptul la plăţi com pensatorii de la angajatorul care-i disponibilizează în această perioadă de criză economică.
Aşa atrage atenţia ataşatul pe probleme de muncă al Ambasadei României la Londra, care a transmis autorităţilor române un document ce conţine o serie de sfaturi bune de urmat de către conaţionalii noştri aflaţi la muncă în Regatul Unit.
Astfel, angajaţii români trebuie să ştie că legislaţia britanică îl obligă pe patronul care face disponibilizări la plata unor sume compensatorii minime - care pleacă de la aproape 450 de euro, pentru angajaţii mai tineri de 22 de ani, şi pot ajunge până la 13.500 de euro, în cazul angajaţilor care au îm plinit 61 de ani.
Dacă angajatorii se află în insolvenţă sau în incapacitate de plată, sa lariaţii pot cere plăţile compensatorii de la Serviciile de Insol venţă ale statului.
Protecţia, garantată de stat
Concret, în Regatul Unit, nivelul plăţilor com pensatorii se calculează în func ţie de vârsta şi de salariul fostului angajat, dar şi de durata contractului de muncă. Însă, statul britanic stabileşte prin lege doar sumele minime pe care angajaţii dis ponibilizaţi trebuie să le primească. Ceea ce înseamnă că patronii cu dare de mână le pot oferi foştilor salariaţi şi sume mai mari.
Totuşi, plăţile compensatorii care trec de 30.000 de lire sterline (aproximativ 35.000 de euro) vor fi impozitate. Dacă patronul refuză să plătească aceste compensaţii, angajaţii se pot adresa Tribunalelor de Muncă.
Diplomaţii români atrag a - tenţia că există şi o serie de categorii de angajaţi care nu au dreptul la plăţi compensatorii