Senatul a adoptat, ieri, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care vizează vânzarea, prin negociere directă de către Guvern, a surplusului de emisii de CO2, a 300 de milioane de unităţi de AAU-uri (unităţi ale cantităţii atribuite României prin Protocolul de la Kyoto). Potrivit Agerpres, senatorul liberal Varujan Vosganian s-a declarat de acord cu vinderea cotelor nefolosite din cele atribuite României prin Protocolul de la Kyoto, dar a criticat modalitatea în care actualul Guvern vrea să efectueze tranzacţiile.
El a afirmat că este "straniu" că în actul normativ nu a fost prevăzută posibilitatea de a se vinde aceste unităţi pe bursă şi, de asemenea, faptul că nu se intenţionează angajarea unui consultant. Conform lui Vosganian, valoarea acestor unităţi se situează la aproximativ 2 miliarde de euro.
Senatorul PSD Marius Ovidiu Bota a afirmat, la rândul său, că actul normativ "este generator clar de corupţie" şi a opinat că s-a ales această modalitate pentru a se vinde mai scump decât pe bursă, ca să existe "ceva mălai" pentru cei care negociază.
Pe de altă parte, senatorul PDL, Marius Necula a spus că "problema este pusă politicianist" şi că, având în vedere concurenţa din ultima vreme a statelor din jur - Ucraina, Bulgaria, Polonia, aceste certificate ar fi putut fi vândute mai scump în timpul guvernării anterioare.
Reprezentantul Ministerului Mediului a precizat că, în ultima perioadă, valoarea de schimb a acestor AAU-uri a scăzut foarte mult, iar interesul pentru acestea s-a manifestat din partea unor firme specializate, iar dacă România va intra în negocieri cu guvernele acestor state, tranzacţiile se vor face pe bursă.
F.A. Senatul a adoptat, ieri, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care vizează vânzarea, prin negociere directă de către Guvern, a surplusului de emisii de CO2, a 300 de milioane de unităţi de AAU-uri (unităţi ale can