Fara indoiala ati auzit oameni care se plang ca “au racit la stomac”. Poate chiar vi s-a si intamplat sa aveti stari de greata, voma sau diaree venite ca din senin. De fapt termenul de “raceala” este impropriu. Nu exista “raceala la stomac”. Acesta este un termen care descrie “vag si insuficient simptomele”, explica Jay Solnick, specialist in boli infectioase si profesor de medicina la Universitatea California.
Medicii prefera sa foloseasca termenul de gastroenterita, care se traduce prin inflamarea stomacului si a intestinelor (a tractului gastrointestinal), din diverse cauze, inclusiv din cauza virusurilor sau bacteriilor.
Cauzele gastroenteritei
De obicei, gastroenterita este provocata de bacterii, virusuri sau paraziti, care se raspandesc rapid, in special prin apa contaminata:
Bacterii care provoaca gastroenterita: escherichia coli, salmonella, campylobacter, shigella. Acestea se gasesc in general in alimente si sunt transmisibile de la o persoana la alta.
Virusuri care declanseaza gastroenterita: adenovirus, rotavirus, calcivirus, astrovirus, norovirus.
Exista si o serie de paraziti care pot provoca gastroenterita, printre care giardia si cryptosporidium. Giardia este un parazit care traieste de obicei in intestinul animalelor si se transmite foarte usor prin contact cu acestea sau prin apa contaminata.
Alte cauze ale gastroenteritei necontagioase includ alergiile alimentare, cafeina, unele medicamente, precum antibioticele, steroizii, aspirina si laxativele.
Pe langa greata, stare de voma si diaree, la simptomele gastroenteritei se mai adauga uneori si febra, care de obicei nu depaseste 37,2 – 37,3 grade Celsius. Alte simptome, mai grave, includ:stari persistente de voma (mai mult de 48 de ore);voma sau scaun cu sange;febra mai mare de 38,5 grade Celsius;balonari sau durer