În capitala basarabeană debutează azi prima ediţie a Zilelor Literaturii Române, la care vor participa scriitori moldoveni şi români, printre care Alexandru Vakulovski, Varujan Vosganian, Gabriela Adameşteanu sau Doina Ruşti. Sursa: Agerpres
„Când eram student la Iaşi, ori de câte ori reveneam din Basarabia eram întrebat: cum este vremea acolo? La fel eram întrebat şi la Cluj sau Bucureşti, atunci când stăteam în aceste oraşe. De fiecare dată, încercam să explic că oraşul Chişinău este la doar 130 km de hotarul de est al României şi că acolo vremea nu poate fi prea diferită.
Kişnev în idiş înseamnă „undeva foarte departe”, la „naiba-‘n praznic”, însă în „geografia mentală” a românilor, Basarabia a devenit un spaţiu aflat undeva, în necunoscut. Eu am numit această falsă percepţie „complexul siberian al geografiei la români”, spune scriitorul Vasile Ernu, care, în perioada 19-21 mai 2010, va coordona la Chişinău prima ediţie a festivalului „Zilele Literaturii Române”.
Trei zile în care cititorii basarabeni vor avea ocazia să se întâlnească cu importanţi scriitori din Republica Moldova şi România, printre invitaţi numărându-se şi Varujan Vosganian, cunoscut publicului larg mai ales în ipostaza de politician şi economist, dar al cărui ultim volum, „Cartea Şoaptelor”, a fost primit excelent de critică, distins cu premiul Observatorului Cultural şi declarat cartea anului 2009.
Invitată în festivalul de la Chişinău este şi scriitoarea Gabriela Adameşteanu, al cărei roman, în versiune franceză, „Drumul egal al fiecărei zile” (2008), a fost nominalizat la premiul „Jean Monnet” pentru literatura europeană, Vladimir Beşleagă, unul dintre cei mai importanţi scriitori din Republica Moldova, poeta basarabeană Aurelia Borzin, scriitorul, criticul şi jurnalistul Iulian Ciocan, dramaturgul basarabean Constantin Cheianu, poetul Dumitru Cru