Unii şoferi au renunţat la contracte, iar alţii au returnat autoturismul deoarece nu-şi mai pot plăti ratele. Dealerii auto sunt convinşi că nici măcar Programul „Rabla“ nu-i mai poate salva de la faliment.
De când guvernanţii au anunţat că vor reduce veniturile bugetarilor cu 25%, băcăuanii se gândesc de două ori atunci când vine vorba să facă un contract care să-i angajeze financiar pe termen lung. Aşa se explică faptul că mulţi dintre cei care au demarat procedurile de achiziţionare a unei maşini au început să bată în retragere. „Am un voucher pe un autoturism vechi şi mă gândeam la o maşină nouă. Dar acum, sincer vă spun, mă cam tem să fac acest pas. Nu am siguranţa că voi avea destui bani să plătesc ratele“, ne-a spus Ioan Pascu, funcţionar public.
Deşi ofertele pentru autoturismele autohtone, dar şi pentru cele din import sunt imbatabile, dealerii auto se plâng că luna aceasta este jale la vânzările de maşini. „În ianuarie şi februarie s-au vândut foarte puţine autoturisme. În martie şi aprilie, vânzările au mers ceva mai bine. În mai, deşi s-a început binişor, de săptămâna trecută totul a îngheţat. Nu vă spun că unii clienţi ne-au anunţat că renunţă la contract“, a declarat Toma Buzaru, reprezentantul unui dealer de autoturime Dacia.
Nu mai sunt clienţi
Nici dealerii de maşini străine nu o duc mai bine în această perioadă de recesiune. Chiar dacă Programul „Rabla“ a mai înviorat cât de cât afacerile, băcăuanii sunt reticenţi să calce pragul show-room-urilor pentru a-şi cumpăra o maşină nouă. „De săptămâna trecută nu s-a mai interesat nimeni de maşini“, susţine Gabriel Stanciu, director de vânzări al unui alt dealer auto băcăuan.
Lunar sunt returnate 6-7 autoturisme
Pe lângă scăderea vânzărilor, aceste firme se mai confruntă cu o problemă destul de gravă. Foarte mulţi băcăuani care au achiziţionat