Nu doar cordonul ombilical e o sursă de celule stem, ci şi dinţii de lapte ai copiilor sau molarii de minte ai adulţilor. Astfel de prelevări se fac şi la noi.
Recoltarea celulelor stem se poate face acum şi în România din pulpele dentare ale dinţilor de lapte ai copiilor, precum şi din molarii de minte. Celulele pot fi folosite atât pentru refacerea unor ţesuturi pierdute la nivelul dinţilor, dar şi în afecţiuni precum osteoporoză, boli degenerative, infarct.
În România există doar un centru unde puteţi comanda chitul necesar transportării dinţilor din care se vor extrage celulele, în Bucureşti, iar testarea şi stocarea celulelor se va face în Grecia, la Salonic. Preţul pentru prelevarea de celule dintr-un dinte este de 1.200 de euro.
Între 5 şi 14 ani, la copii Recoltarea celulelor stem din pulpa dentară se poate face la copiii cu vârste între 5 şi 14 ani din dinţii de lapte, dar şi la adulţi, din molarii de minte. Pentru a putea fi recoltate aceste celule, dinţii copiilor nu trebuie să fi fost supuşi unor examene cu raze X (radiografie), pentru că acestea afectează integritatea pulpei dentare. În cazul adulţilor, recoltarea se face din dinţi sănătoşi, fără ţesut contaminat.
Extracţiile dinţilor se pot face în orice cabinet stomatologic, însă aceştia trebuie transportaţi cu un chit special în cel mult 24 de ore de la recoltare la singurul centru de colectare din Bucureşti.
Chitul va fi trimis mai departe la sediul central din Salonic pentru testare şi, eventual, depozitare. „În aceste laboratoare se încearcă un tratament al ţesutului cu antibiotic, se detectează orice floră bacteriană sau impuritate care face ţesutul inutilizabil. Existenţa oricărei flore care nu poate fi îndepărtată face ca să nu poată fi folosite celulele”, explică prof. dr. Norina Forna, preşedintele Societăţii Române de Reabilitare Oral