Un studiu realizat de compania de consultanţă PricewaterhouseCoopers relevă faptul că Europa şi Africa de Nord au potenţialul de a acoperi exclusiv din surse regenerabile consumul de energie până în anul 2050, dacă această idee este susţinută de o piaţă unică de energie europeană, corelată cu o piaţă similară în Africa de Nord
Transformarea sectorului energetic pe baza unor surse 100% regenerabile ar soluţiona problemele legate de securitatea energetică şi alimentarea cu energie, renunţând la generarea de electricitate pe bază de carbon şi, în acelaşi timp, contribuind substanţial la reducerea lipsei de resurse de energie primară în Europa, se arată în raport.
Luând în consideraţie infrastructura existentă şi capacităţile de generare a energiei şi pornind de la recunoaşterea necesităţii unui sistem energetic transnaţional, sistemul propus, SuperSmart Grid, ar permite echilibrarea cererii şi ofertei de energie, independent de momentul şi locul unde este generată energia.
„Europa şi alte regiuni ale lumii au ajuns la o răscruce unde avem şansa şi capacitatea de a obţine energie regenerabilă la scară largă. De peste 150 de ani „flirtăm" cu oportunităţile de a utiliza surse naturale de electricitate nepoluante şi ieftine. Acest studiu stabileşte un cadrul clar prin care acest lucru ar putea fi posibil", a declarat Gus Schellekens, director pentru sustenabilitate şi schimbare climatică în cadrul PricewaterhouseCoopers LLP.
România încă se bazează pe cărbune
În prezent, peste 50% dintre capacităţile de producţie ale energiei electrice din România sunt pe bază de cărbune sau hidrocarburi. Multe dintre centralele termoelectrice din ţara noastră sunt depăşite din punct de vedere tehnic, nu respectă cerinţele europene în privinţa efectelor asupra mediului înconjurător şi se apropie de sfârşitul duratei de viaţă proiectate.
„ În aceste condiţi