După ce guvernanţii s-au arătat de neînduplecat în aplicarea unui plan drastic de reducere a cheltuielilor bugetare, sindicaliştii sunt şi ei hotărâţi să declanşeze greva generală la finalul acestei luni, aşa cum au declarat în ultimele zile.
"Am venit pentru a continua dialogul social pe marginea scrisorii către FMI. Există puncte de vedere total diferite, cum ar fi opţiunea sindicatelor de majorare a taxelor şi opţiunea pentru nemajorarea taxelor, pe care o are Guvernul. În consecinţă, până miercuri, vom face evaluarea tuturor măsurilor propuse", a precizat premierul Emil Boc la finalul discuţiilor de astăzi cu liderii sindicali. El a mai spus că "Guvernul este receptiv, dar nu poate fi orb la realităţile economice".
Premierul a mai spus că nu actualul Guvern are responsabilitatea pentru problemele economice ale ţării, ci Executivul dinainte de 2008, la care se adaugă contextul crizei economice mondiale.
Protest: Lanţ uman în jurul Parlamentului
"În urma discuţiilor, speranţa de îmbunătăţire a scrisorii este foarte mică. Mâine vom da directivă să înceapă demersurile de lobby pe lângă parlamentari, pentru ca la asumare să fie respinsă scrisoare. Scrisoare este neacceptabilă", a spus Bogdan Hossu, liderul "Cartel Alfa".
"Domnul Boc a vrut să participe la această întâlnire în urma protestului nostru de ieri, dar când a venit vorba de acele măsuri, am constatat că premierul este inflexibil pe cele mai multe dintre puncte. Situaţia devine complicată. Nu renunţăm la proteste, încercăm să le diversificăm", a precizat la rândul lui Marius Petcu, liderul Sanitas.
Sindicaliştii au anunţat că în următoarele zile vor picheta birourile parlamentarilor din teritoriu, în încercarea de a-i convinge să nu voteze proiectul care va cuprinde măsurile de austeritate. Mai mult, în ziua asumării, sindicaliştii vor să organizeze un lanţ uman în jurul Parlamen