După ce a acceptat cu greu să pună la bătaie banii contribuabililor germani pentru salvarea Greciei şi a celorlalte state îndatorate din sudul UE, cancelarul Angela Merkel cere acum măsuri dure de menţinere sub control a cheltueililor bugetare şi de reglementare a pieţelor financiare. Sursa: Mediafax
Penalităţi pentru „risipitori”
La o conferinţă care precede reuniunea G20 de luna viitoare, Merkel a propus, ieri, impunerea unei taxe globale pe tranzacţiile financiare, înfiinţarea unei instituţii europene de rating şi o renunţare coordonată la programele guvernamentale de stimulare a economiei.
Pentru colegii din UE care cheltuiesc excesiv, Merkel vede penalităţi severe: suspendarea fondurilor europene şi chiar retragerea dreptului de a vota în Consiliul European.
Miercuri, Germania şi-a iritat partenerii din UE, interzicând vânzările în lipsă de obligaţiuni guvernamentale, sub motivul stabilizării pieţelor. Iniţiativele Berlinului şi lupta sa cu pieţele financiare nu au drept unic scop menţinerea stabilităţii euro.
Azi, parlamentul german trebuie să se pronunţe asupra contribuţiei ţării la pachetul de 750 de miliarde de euro pentru susţinerea Zonei Euro. Sub presiunea electoratului, care se opune planului de salvare garantat de buzunarul mare al Germaniei, Merkel are mare nevoie de o susţinere parlamentară clară.