81,5 % dintre romani vor ca autoritatile de la Bucuresti sa interzica Organismele Modificate Genetic (OMG), in timp ce trei sferturi dintre acestia nu doresc sa consume astfel de produse, releva un sondaj de opinie realizat de IMAS, la comanda Centrului de Informare pentru Organismele Modificate Genetic-InfOMG.
Cultivarea plantelor modificate genetic, chiar si pe suprafete mici, in opinia profesorului Aurel Maxim, cadru didactic la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, specialist in ecologie si protejarea diversitatii, ar putea duce la contaminarea, in cativa ani, a culturilor conventionale.
Ministrul Agriculturii: Nu voi incuraja culturile cu organisme modificate genetic
De cealalata parte, Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania considera ca argumentele asociatiilor "anti OMG" din punct de vedere stiintific si tehnic sunt lipsite de rigoare.
Potrivit FNPAR, importurile de materii prime sau subproduse, provenite din culturi modificate genetic, continua insa sa fie permise. FNPAR sustine ca scoaterea soiei modificate genetic din cultura a dus la pierderi de 1,2 miliarde de euro anual pe intreaga filiera in Romania.
La ora actuala, la nivelul Uniunii Europene se fac eforturi pentru interzicerea cultivarii porumbului modificat genetic, MON-810, produs de catre companiua Monsanto, singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare in UE.
In ultimii ani, sapte tari importante din sectorul agricol european au interzis explicit prin legislatia nationala cultivarea porumbului modificat genetic: Franta, Germania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Grecia si Austria. Conform eurobarometrelor realizate in ultimul deceniu, consumatorii europeni si-au exprimat refuzul categoric de a nu consuma organisme modificate genetic.
Organisme modificate genetic duse