După întâlnirea cu patronatele de astăzi, premierul Emil Boc a reconfirmat ideea că Guvernul va trimite scrisoarea către FMI cu măsurile de austeritate anunţate de preşedintele Traian Băsescu: pensii şi salarii scăzute. Sursa: VLAD STĂNESCU
În acelaşi timp, Emil Boc a reiterat ideea că nu actualul Guvern este responsabil pentru criza economică pe care o traversează România, ci echipa din 2007 şi 2008 care a condus Executivul, respectiv premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul Finanţelor de la acea vreme, Varujan Vosganian.
"De ce suntem nevoiţi să luăm aceste măsuri? Sunt două cauze. Una o reprezintă derapajele cu privire la politica salarială şi de pensii din perioada 2007 - 2008 şi a doua criza economică mondială. Trebuie spuse lucrurilor pe nume. Domnii Tăriceanu şi Vosganian au oferit cadouri otrăvite, care se întorc împotriva noastră. Plătim aceste cadouri otrăvite, pe care le-au făcut Tăriceanu şi Vosganian în materie de salarii şi pensii. În 2007 s-a rupt orice echilibru între creşterea productivităţii şi salariile bugetarilor", a spus Emil Boc.
El a precizat că Guvernul preferă soluţia scăderii cheltuielilor bugetare celei de creştere a impozitelor şi a taxelor. "Punctul de vedere al Guvernului rămâne acelaşi: Nu majorăm impozitele şi taxele în vremuri de criză", a continuat premierul, care a adăugat că Executivul trebuie să se încadreze în deficitul de 6,8%.
Emil Boc a mai spus că în urma reducerilor bugetare, niciun salariu nu va fi micşorat sub 600 de lei, cât reprezintă acum salariul minim pe economie.
Patronatele susţin scăderea salariilor bugetarilor şi a pensiilor
Reprezentanţii patronatelor au anunţat, astăzi, după întâlnirea cu premierul Emil Boc că susţin forma propusă de Guvern a scrisorii de intenţie către FMI.
"Noi susţinem scrisoarea care urmează să fie înaintată FMI, pentru că alternativa creşterii taxel