În România va funcţiona primul centru medical în domeniul eticii politicilor de sănătate. Scopul e ca în următorii trei ani să fie întocmit un raport, care ar putea fi baza reformării sistemului medical românesc. Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae explică la RFI ce ar trebui să aducă nou acest studiu.
În România va funcţiona primul centru medical în domeniul eticii politicilor de sănătate. E un proiect finanţat de Uniunea Europeană şi desfăşurat la Universitatea de Medicină din Iaşi.
Scopul e ca în următorii trei ani să fie întocmit un raport, care ar putea fi baza reformării sistemului medical românesc.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România şi coordonatorul proiectului, Vasile Astărăstoae (audio) explică la RFI ce ar trebui să aducă nou acest studiu.
"Politicile de sănătate au fost construite pe lăcomie necontrolată şi nu au avut o abordare care să pună pe primul plan interesele pacientului. Interesele sistemului au fost puse pe primul plan. Aici abordarea trebuie să fie etică, să ne întrebăm de ce există populaţii vulnerabile, de ce există populaţii care nu pot beneficia de servicii de sănătate, cum s-au alocat fondurile, cum trebuie să fie construite de sănătate, care sunt valorile care trebuie să funcţioneze în interiorul sistemului şi în societate, în aşa fel încât sistemul să fie eficient", arată preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.
Un interviu pe larg pe această temă poate fi ascultat sâmbătă, 22 mai, de la ora 13 şi 10 minute, la emisiunea Sănătatea FM. Vasile Astărăstoae, despre politicile de sănătate.
În România va funcţiona primul centru medical în domeniul eticii politicilor de sănătate. Scopul e ca în următorii trei ani să fie întocmit un raport, care ar putea fi baza reformării sistemului medical românesc. Preşedintele Colegiului Medicilor din România