Băncile mici şi medii încearcă să atragă noi clienţi prin anumite facilităţi. Una dintre acestea este necomisionarea scoaterii banilor din cont. Sursa: SHUTTERSTOCK
Românii încă nu s-au obişnuit cu plăţile la comercianţi prin folosirea cardurilor de debit, mai ales că acestea nu sunt taxate. Acest lucru este arătat şi de numărul tranzacţiilor care s-au făcut la comercianţi în primul trimestru al acestui an, circa 7 milioane.
Numărul este de 2,5 ori mai mic decât cel al retragerilor de numerar de la ATM-urile băncilor din ţară, care a însumat aproape 17 milioane de operaţiuni, scrie revista „Capital”.
Dorinţa instituţiilor de a atrage cât mai mulţi clienţi se poate traduce prin faptul că o parte din ele au renunţat la comisionul de retragere de numerar de la bancomate. În acest sens, doar două bănci nu taxează retragerea banilor de la orice automat din ţară: Garanti Bank şi Intesa Sanpaolo.
În cazul băncii italiene există şi o condiţie, cardul trebuie să aibă ataşat şi un pachet de servicii. În plus, utilizatorii acestor carduri sunt scutiţi chiar şi de taxa de retragere de la ATM-urile din afara ţării. Cu toate acestea, un punct slab e evident în cazul ambelor bănci: nici una nu are prea multe bancomate în ţară, ci puţin peste 90 de unităţi fiecare.
Condiţii date de băncile cu reţele mari de ATM-uri
La polul opus, băncile care au o reţea foarte extinsă de bancomate au acordat această facilitate numai în cadrul sistemului lor. CEC Bank a făcut acest lucru pentru toate cardurile din portofoliu, în timp ce Banca Transilvania (BT) şi Alpha Bank numai pentru cardurile de debit Visa Electron.
Cei de la Bank of Cyprus au facilitat retragerea cu 0% atât pentru cardurile proprii, cât şi pentru cele de la BT.
La Millennium Bank, scutite de comisionul de retragere sunt numai cardurile