Activitatea europarlamentarilor români în actuala legislatură este nesatisfăcătoare în ultimul an, arată raportul anual Institutului European Qvorum. Vezi mai jos topul celor mai harnici, dar şi al celor mai leneşi europarlamentari. Sursa: Arhiva EVZ
Studiul, care a combinat analiza calitativă şi cantitativă a activităţilor europarlamentarilor, arată că România are cel mai scăzut grad de prezenţă în cadrul PE, dintre toate cele 27 de state membre.
"Eurodeputaţii români au pus acest fapt pe seama participării multora dinte ei la campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din toamna-iarna lui 2009. În opinia noastră, explicaţia este pe jumătate validă, deoarece alte state membre care au avut alegeri în aceasta perioadă înregistrează, de asemenea, rate de prezenţă scăzute (Grecia, Marea Britanie, Ungaria), în timp ce media de prezenţă a României a început să crească în ultimele două luni", se arată în raportul Qvorum.
Topul Qvorum al celor mai buni eurodeputați Marian Jean Marinescu (PDL, 4p)Adina Vălean (PNL, 3,8p)Renate Weber (PNL, 3,8)Daciana Sârbu (PSD, 3,5p)Adriana Țicău (PSD, 3,5p)Cristian Preda (PDL, 3,5p)
Topul Qvorum al celor mai slabi eurodeputaţi Ioan Enciu (PSD, 1,8p)Lazlo Tokes (UDMR, 1,7p)Rovana Plumb (PSD, 1,7p)Claudiu Tănăsescu (PRM, 0,3p)Corneliu Vadim Tudor (PRM, 0,3p)George Becali (PRM, 0,3p).
Analiza Institutului mai relevă faptul că membrii delegaţiei României sunt fruntaşi la activităţi pentru care nu au nevoie neapărat de sprijinul politic al colegilor de grup politic european sau de parlament. De exemplu, România e pe locul al patrulea la luări de cuvânt şi pe locul al cincilea la declaraţii scrise. "În schimb, în cazul activităţilor concrete, unde sprijinul politic este o condiţie esenţială, precum în cazul alocării rapoartelor şi avizelor, România se află doar la jumătatea clasamentului (locurile 15 şi respectiv