Cancerul pulmonar, de sân, colorectal, de col uterin şi de piele sunt cele mai frecvente la femei. Aflaţi ce trebuie să faceţi pentru a le depista din timp. Sursa: NorthFoto
Există analize care pot depista diferitele tipuri de neoplazii chiar înainte de a apărea simptomele, ceea ce le face mai uşor de tratat.
„Testele de screening e bine să fie făcute periodic. Ele trag semnale de alarmă la oameni în aparentă stare de sănătate, când boala nu manifestă semne clinice”, explică Alina Constantin, medic de familie la Policlinica Drumul Taberei din Bucureşti.
1. CANCERUL LA SÂN. Screeningurile timpurii oferă şanse mari de vindecare în cancerul de sân. Cu cât tumoarea canceroasă e mai mică, cu atât şansele de reuşită ale unei operaţii sunt mai mari. „Factorii de risc şi pre dispozanţi pentru acest cancer sunt: antecedentele familiale de cancer de sân, lipsa sarcinilor şi a alăptării, administrarea de hormoni”, avertizează medicul Alina Constantin.
Cea mai la îndemână metodă de testare este autoexaminarea sânilor, însă puteţi apela şi la mamografii, ecografii sau sonoelastografie. Me dicii recomandă să vă faceţi teste de la vârsta de 40 de ani.
2. CANCER COLORECTAL. Majoritatea cancerelor de colon se dezvoltă din polipii din colon. Pentru prevenire e importantă depistarea şi înlăturarea polipilor înainte ca ei să se transforme în cancer.
Ca metode de screening se pot folosi testul de sângerare ocultă în scaun (depistarea sângelui în materiile fecale), colonoscopia, care investighează rectul şi întreg colonul cu ajutorul colonoscopului, dar şi sigmoidoscopia, metodă prin care se vede doar o parte a colonului.
„Colonoscopia e utilă şi pentru depistarea polipilor intestinali, formaţiuni precanceroase. Aceste teste ar trebui efectuate anual de femeile trecute de 50 de ani, care prezintă antecedente