Cancelarul german Angela Merkel este criticat din ce in ce mai dur cu privire la modul in care a reactionat fata de criza datoriilor din Europa, ceea ce ar putea afecta eforturile in sensul unei integrari sporite in cadrul zonei euro, scrie Wall Street Journal.
Sondaje recente indica faptul ca majoritatea germanilor si-au pierdut increderea in abilitatile de leader ale cancelarului, iar sprijinul pentru coalitia de centru-dreapta al acesteia a atins cel mai scazut nivel.
Economistii si oficialii UE s-au pus de acord ca tarile membre ale zonei trebuie sa-si coordoneze mai strans politicile fiscale pentru a preintampina viitoarele crize. Totusi, Germania se opune propunerilor in sensul unei integrari sporite, ce ar obliga tarile sa-si coordoneze politicile economice si fiscale.
Unii observatori politici spun insa ca Merkel ar putea sustine reforme mai profunde pentru a mentine zona euro intacta daca acest lucru ar fi posibil.
Guvernul Angelei Merkel sustine modificari populare din punct de vedere politic care ar intari supravegherea asupra bugetelor si sanctiuni pentru tarile care incalca limitele de cheltuieli. Concentrandu-se pe aceste aspecte, Merkel incearca sa tempereze nemultumirea germanilor.
"Este foarte bine sa vorbesti despre necesitatea unei discipline fiscale sporite, insa acesta este doar un aspect al problemei si de aceea strategia Germaniei nu se bucura de credibilitate reala", a declarat Simon Tilford, din cadrul Centre for European Reform.
Din cauza acestei realitati politice, guvernului lui Merkel ii este imposibil sa sustina reforme mai profunde ale zonei euro.
Deocamdata, Merkel duce mai departe planurile de reducere a cheltuielilor guvernamentale. Totusi, "daca toate economiile ar urma calea sustinuta de germani, rezultatul ar fi o deflatie scapata de sub control", spune Tilford.
Cancelarul german Angela